Ciasto, z którego możemy zrobić placek ze śliwkami, makowiec, struclę orzechową, bułeczki z dżemem, szarlotkę...
Przepis na Ciasto krucho-drożdżowe (uniwersalne) >>
Najprostszy sos do sałaty i innych warzyw - dobrze się przechowuje, więc można go trzymać w słoiku w chłodnym miejscu. Przed użyciem wstrząsnąć!
Przepis na Podstawowy sos winegret >>
Smaczne i łatwe ciasto do słonych tart.
Przepis na Kruche ciasto z parmezanem >>
Używane w każdej niemal kuchni, klarowane masło - zwane w Indiach "ghee" - nie pali się w wysokich temperaturach.
Przepis na Klarowane masło (ghee) >>
Klasyczny sposób na zagęszczanie sosów do pożądanej konsystencji.
Przepis na Beurre manie >>
Biały wywar z kurczaka, podstawa wielu zup i sosów.
Przepis na Podstawowy wywar z kurczaka >>
Klasyczny wywar z wołowiny, używany do wielu zup i sosów. Można zrobić zapas i zamrozić - a wtedy po co komu kostka rosołowa?
Przepis na Podstawowy wywar z wołowiny >>
Duże ziemniaki pieczone w piecu i nadziane czymś pysznym to doskonała kolacja lub niekrępująca przekąska. Pieczemy tylko mączyste ziemniaki, te o zwartym miąższu nie będą tak dobre.
Przepis na Pieczone ziemniaki >>
Podstawa zup rybnych i galaret do zalewania gotowanej ryby. Wywaru używamy też do potraw z owoców morza.
Przepis na Wywar rybny >>
Lekki wywar warzywny, używany do zup i sosów. Wegetarianie mogą nim spokojnie zastąpić inne wywary, bez żadnej straty dla smaku.
Przepis na Wywar warzywny >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |